Particularitățile pedagogiei Waldorf

Jocul liber

        Jocul este activitatea de bază și necesară pentru dezvoltarea fizică, psihică și intelectuală. În cadrul grădiniței, copiii se bucură de jocuri și jucării special alese, pentru a-i conduce spre o activitate constructivă plină de fantezie și imaginație. Toate jucăriile sunt confecționate din materiale naturale (lemn, fetru, mătase, lână) pentru ca cei mici să își dezvolte simțul frumosului.

        Tematica curriculară se desăvârșește prin activitati specifice: 

  • bricolaj cu diferite materiale (ceara, lut, lemn, foarfecă, hârtie de mătase și hârtie cerată)
  • pictură ud pe ud și desen liber cu materiale naturale pe baza de apă și ceară și pigmenți naturali
  • activităţi muzicale cu ajutorul instrumentelor muzicale, flaut, liră, și alte instrumente din materiale naturale
  • jocuri de mișcare și dansuri populare
  • cercuri de discuţii/jocuri interactive
  • joc de rol / teatru / mimică /teatru de masă
  • activitate gospodărească: gătit, cusut, ţesut, curăţenie, plantat.

 Jocul in cerc

Jocul în cerc este o activitate care se desfășoara ritmic,  o mica poveste pusă în versuri și în cânt și însoțită de mișcare.  Ne-am angajat să familiarizăm copiii cu ritmurile specifice epocilor, anotimpurilor, sărbătorilor, momentului mesei, somnului, zilele de nastere, respectând în același timp particularitățile fiecărui copil în parte.  Împreună sărbătorim principalele evenimente ale anului, dar si cele cosmice care întăresc relaţia copilului cu mediul exterior.

Euritmia 

Euritmia este considerată o artă, dar si o practica pedagogica, ce se caracterizează prin reprezentarea vizuală (gestuală) a vorbirii sau muzicii. Exercițiile euritmice sunt esențiale în dezvoltarea copilului ca întreg. Ele își aduc contribuția atât în dezvoltarea fizică, cât și cognitivă, socială sau emoțională. 

Euritmia îmbunătăţeşte dominarea propriului corp, în sensul că mişcările elementare ale corpului sunt înălţate din sfera obişnuinţelor inconştiente, sunt abordate şi elaborate prin producerea voluntară lăuntrică, şi configurate în final, în felul acesta ca exprimare a mişcării sufleteşti. 

 Prin euritmie forţa sufletească – sentimente, gânduri, impulsuri de voinţă – cuprinde corpul uman şi revelează mişcarea sufletului. 

Jocuri de degete, basmul, teatru de masă, teatru de poală

Jocurile de degete, teatrul de masă/poală sunt foarte iubite în grădinița noastră. Cum dezvoltarea vorbirii este în strânsă legatură cu îndemânarea mâinii și a degetelor, deci cu motricitatea fină, jocurile de degete, precum și teatrul de masa/poală ajută la dezvoltarea vorbirii și a limbajului constituind un ajutor și în perioada de adaptare.